5 vragen aan ...

Benieuwd naar de vertegenwoordigers in het oncologienetwerk OncoWest? Wil je weten wat hen drijft en welke (persoonlijke) ambities zij hebben voor regionale samenwerking? Je leest het hier.

26 maart 2024

Aan het woord is:

Koen Peeters, Oncologisch chirurg in LUMC

Wat is je rol in OncoWest?

Ik ben voorzitter, samen met vice-voorzitter Leontien Spierings, oncoloog Alrijne Ziekenhuis van de Netwerktumorgroep Lower GI.

 

Wat is je persoonlijke motivatie om bij te dragen aan OncoWest?

Darmkanker is een veelvoorkomende ziekte die vaak wordt gediagnosticeerd en behandeld in alle ziekenhuizen is onze regio. Het is voor deze “volksziekte” van belang dat we als zorgverleners in gesprek met elkaar zijn waarbij we oog houden voor kwaliteit, laagdrempelig naar elkaar verwijzen en nieuwe behandelingen en wetenschap samen initiëren.

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan naast je werk?

Met 4 kinderen in de puberleeftijd is er thuis natuurlijk altijd veel te doen. Maar het is vooral gezellig. Daarnaast is de sportschool en met name de tennisbaan een favoriete plek om te ontspannen: fit to perform! Boeken lezen (heerlijk!) lukt tegenwoordig eigenlijk alleen maar in de vakanties.

 

Wat is voor jou een aansprekend voorbeeld van regionale samenwerking op gebied van oncologie?

We weten elkaar makkelijk te vinden in de regio en overleggen gemakkelijk via siilo of anderszins. De samenwerking in de regio is prettig, het patiëntenbelang staat voorop en we dragen op die manier bij aan de “juiste zorg op de juiste plek”.

 

Als arts geef je de beste zorg, maar hoe zorg je voor jezelf om het vol te blijven houden?

Het besef dat je voor patiënten en diens naasten een betekenisvolle rol kunt spelen, helpt enorm. Hoe bijzonder is het om te dit werk samen met collega’s te kunnen doen! Daarnaast is humor op de werkvloer het smeermiddel om ook de vervelende aspecten van het werk het hoofd te kunnen bieden. Die zijn er namelijk genoeg zoals bijvoorbeeld registratielast, personeelskrapte en onnodige verantwoording naar derden. Tenslotte helpt het ook om af en toe “nee” te zeggen: de dag heeft maar 24 uur, en niet alles kan en hoeft.

 

Aan wie geef jij het stokje door ?

Verpleegkundig specialist Sandra de Bruijn uit het Reinier de Graaf in Delft.