Behandeling eierstokkanker
In deze digitale patiëntinformatie leest u alles over de behandeling van eierstokkanker. De informatie is gemaakt in samenwerking met de artsen uit de regionale ziekenhuizen.
Praatplaat eierstokkanker
Deze praatplaat is een hulpmiddel bij uw gesprek met de arts. Het helpt u bij het verwerken van veel belangrijke informatie en om u goed voor te bereiden op de behandelingen. De praatplaat is gemaakt door zorgverleners uit de regio en met medewerking van patiënten en patiëntenvereniging Olijf.
Uitleg operatie OVHIPEC
Alle vrouwen in de regio die voor de operatie met verwarmde chemotherapie OVHIPEC (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie) in aanmerking komen, gaan hiervoor naar het LUMC in Leiden. Voor chemotherapie, CT-scans en begeleiding kunnen zij in hun eigen ziekenhuis in de buurt terecht. De casemanager begeleidt dit proces tussen verschillende ziekenhuizen nauwkeurig en is het vaste aanspreekpunt voor de patiënt tijdens de hele behandeling. Lees meer in de folder.
Samenwerking in de regio
Voor de behandeling van vrouwen met eierstokkanker werken de artsen van de ziekenhuizen in Den Haag, Leiden, Gouda, Delft en Zoetermeer samen. Gynaecologen, radiologen, chirurgen, oncologen, pathologen, radiotherapeuten en casemanagers overleggen en maken afspraken over de beste behandeling, ze doen onderzoek en werken samen aan verbeteringen. Een voorbeeld hiervan is de patiëntinformatie (bovenaan deze pagina) die in alle ziekenhuizen in de regio hetzelfde is.
Olijf geeft ondersteuning en hulp
Patiëntvereniging Olijf geeft steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten. Olijf wil op basis van ervaringsdeskundigheid bijdragen aan preventie en goede kwaliteit van zorg en leven. Kijk voor meer informatie op de website van Olijf of kijk op kanker.nl.
Het expertteam in de regio
In het expertteam voor baarmoeder(hals), eierstok en vulva kanker werken gynaecologen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en verpleegkundig specialisten uit de zes ziekenhuizen samen aan optimale patiëntenzorg. Voortdurend werken zij aan verbetering van de kwaliteit van zorg in de regio om patiënten de beste behandeling te geven. Zo is er een wekelijks een gezamenlijk multi disciplinair overleg (MDO) waar patiënten worden besproken en waar voor de hele regio zorgpaden op elkaar worden afgestemd. Het maakt dus niet uit in welk van deze ziekenhuizen de patiënt binnenkomt. Zij krijgen altijd de beste behandeling en voorlichting. Uit het MDO volgt een behandeladvies. Hierbij worden ook de psychosociale aspecten van de patiënt meegenomen.