Baarmoeder | Baarmoederhals | Eierstok | Vulva

Na het horen van de diagnose kanker komt er veel op je af. Naast de verwerking zul je verschillende besluiten moeten nemen. Om je hierbij zo goed mogelijk te helpen, vindt je hier alle patiëntformatie over de behandeling van eierstokkanker (en binnenkort ook over baarmoederkanker).

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld door de zorgprofessionals uit de zes samenwerkende ziekenhuizen in West-Nederland. De informatie is een aanvulling op je persoonlijke gesprek met de arts en verpleegkundig specialist.

In onderstaande folders (pdf) staat uitleg over:

  • de behandelmogelijkheden van eierstokkanker
  • operatie met OVHIPEC bij eierstokkanker

De praatplaat Eierstokkanker geeft inzicht in de soort behandelingen en hoe lang deze behandelingen duren. Je krijgt deze praatplaat van de verpleegkundig specialist.

Behandeling eierstokkanker

In deze digitale patiëntinformatie leest u alles over de behandeling van eierstokkanker. De informatie is gemaakt in samenwerking met de artsen uit de regionale ziekenhuizen.

Uitleg operatie OVHIPEC

Alle vrouwen in de regio die voor de operatie met verwarmde chemotherapie OVHIPEC (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie) in aanmerking komen, gaan hiervoor naar het LUMC in Leiden. Voor chemotherapie, CT-scans en begeleiding kunnen zij in hun eigen ziekenhuis in de buurt terecht. De casemanager begeleidt dit proces tussen verschillende ziekenhuizen nauwkeurig en is het vaste aanspreekpunt voor de patiënt tijdens de hele behandeling. Lees meer in de folder.

Praatplaat eierstokkanker

Deze praatplaat is een hulpmiddel bij uw gesprek met de arts. Het helpt u bij het verwerken van veel belangrijke informatie en om u goed voor te bereiden op de behandelingen. De praatplaat is gemaakt door zorgverleners uit de regio en met medewerking van patiënten en patiëntenvereniging Olijf.

Samenwerking in de regio

Voor de behandeling van vrouwen met eierstokkanker werken de artsen van de ziekenhuizen in Den Haag, Leiden, Gouda, Delft en Zoetermeer samen. Gynaecologen, radiologen, chirurgen, oncologen, pathologen, radiotherapeuten en casemanagers overleggen en maken afspraken over de beste behandeling, ze doen onderzoek en werken samen aan verbeteringen. Een voorbeeld hiervan is de patiëntinformatie (bovenaan deze pagina) die in alle ziekenhuizen in de regio hetzelfde is.

Olijf geeft ondersteuning en hulp 

Patiëntvereniging Olijf geeft steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten. Olijf wil op basis van ervaringsdeskundigheid bijdragen aan preventie en goede kwaliteit van zorg en leven. Kijk voor  meer informatie op de website van Olijf of kijk op kanker.nl.

Samenwerking in de regio

Clasien Blom-van Dijk is Casemanager/verpleegkundig specialist en zij vertelt over haar toegevoegde waarde in het expertteam Gynaecologische Oncologie en waarom zij enthousiast is over de onderlinge samenwerking met de casemanagers in de regio.

Het expertteam in de regio

In het expertteam voor baarmoeder(hals), eierstok en vulva kanker werken gynaecologen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en verpleegkundig specialisten uit de zes ziekenhuizen samen aan optimale patiëntenzorg. Voortdurend werken zij aan verbetering van de kwaliteit van zorg in de regio om patiënten de beste behandeling te geven. Zo is er een wekelijks een gezamenlijk multi disciplinair overleg (MDO) waar patiënten worden besproken en waar voor de hele regio zorgpaden op elkaar worden afgestemd. Het maakt dus niet uit in welk van deze ziekenhuizen de patiënt binnenkomt. Zij krijgen altijd de beste behandeling en voorlichting. Uit het MDO volgt een behandeladvies. Hierbij worden ook de psychosociale aspecten van de patiënt meegenomen.

Agenda

17 maart 2025

Bijeenkomst Expertteam HPB (NTG Pancreas)

Online

18 maart 2025

Bijeenkomst Expertteam Neuro (NTG)

Online

18 maart 2025

Bijeenkomst Coordinatoren

Online

de hele agenda

Nieuws

meer nieuws

4 maart 2025

3 april: Werkconferentie ‘Samen voor de beste zorg in de regio’

Ben je betrokken bij de oncologische netwerkzorg in de regio West-Nederland? Meld je dan hier aan voor onze jaarlijkse werkconferentie!

29 januari 2025

4 februari Wereldkankerdag

In de ziekenhuizen in West-Nederland worden verschillende acties georganiseerd voor mensen met kanker en hun naasten.

Vertegenwoordigers in het expertteam Gynaecologische Oncologie:

Marjolein Kagie

Gynaecoloog

Voorzitter

Cor de Kroon

Gynaecoloog- oncoloog

Vicevoorzitter

Anne-Marie den Boer

Projectleider

Regiobureau

Kinge Bergsma

Gynaecoloog

Anne Marie van Haaften

Gynaecoloog

Johanneke Portielje

Internist-oncoloog

Caroline Grimbergen

Physician Assistant

Fleur Rijcken

Gynaecoloog

Pascal Kolk

Gynaecoloog

Astrid Baalbergen

Gynaecoloog

Cynthia Holterhues

Internist-oncoloog

Nir Weijl

Internist-oncoloog

Judith Kroep

Internist-oncoloog

Carlien Creutzberg

Radiotherapeut

Clasien Blom

Verpleegkundig Specialist

Leander van Gerven

Internist-oncoloog

Annelie Vulink

Internist-oncoloog

Elvira Davelaar

Gynaecoloog

Els van Persijn van Meerten

Radioloog

Banut Verbruggen

Gynaecoloog

Wendy van der Deure

Internist-oncoloog en Kaderarts palliatieve zorg

Iske van Luijk

Gynaecoloog