Patiëntinformatie
Na het horen van de diagnose kanker komt er veel op je af. Naast de verwerking zul je verschillende besluiten moeten nemen. Om je hierbij zo goed mogelijk te helpen, vindt je hieronder video’s met uitleg over het zorgproces, de behandeling en informatie over klachten en gevolgen bij een hersentumor/glioom.
Deze informatie is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld door de medisch specialisten van de zeven ziekenhuizen in de regio en bedoeld als aanvulling op het persoonlijke gesprek met uw arts en verpleegkundig specialist.
Gespreksagenda Hersentumor
De Gespreksagenda is een hulpmiddel voor patiënten met een hersentumor en hun naasten. Hiermee kan hij/zij zich voorbereiden op het gesprek met de arts. De afbeeldingen helpen hierbij. Download hier de Gespreksagenda (PDF).
Toelichting Gespreksagenda
De Gespreksagenda is er voor zorgverleners en hun patiënten. Om bij mensen met een hersentumor en hun naasten de zorg en ondersteuningsbehoeften te kunnen herkennen, erkennen en monitoren. In de toelichting lees je hoe de Gespreksagenda werkt.
Zorgproces (verdenking op) hersentumor/glioom
Behandeling hersentumor/glioom
Klachten en gevolgen hersentumor/glioom
Uitleg voor mensen met afasie en hersentumor
Mensen met een taalstoornis veroorzaakt door een hersenbeschadiging (afasie) zullen samen met de arts beslissingen moeten nemen over hun behandeling. Het is belangrijk dat patiënten met afasie begrijpen welke keuzes zij hebben en weten wat er gaat gebeuren. In onderstaande informatie (link) wordt in korte, begrijpelijke zinnen met afbeeldingen uitgelegd hoe de behandeling eruit ziet.
Moeilijke woordenlijst (mensen met afasie)
De informatie voor mensen met afasie over de behandeling van een hersentumor is in begrijpelijke taal gemaakt. De moeilijke woorden in de behandeling leggen we in deze woordenlijst verder uit.