Wat is AYA zorg?
Je wordt geconfronteerd met een ziekte die alle aandacht opeist. Plotseling staat je wereld op zijn kop terwijl je in de bloei van je leven bent. Wij begrijpen dat je veel vragen hebt en willen jou zo goed mogelijk ondersteunen. Met onze AYA-zorg bieden we leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met je medische behandeling. Zorg die uitgaat van de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” tijdens en ook na kanker.
De verpleegkundig specialist of gespecialiseerd oncologieverpleegkundige in jouw ziekenhuis heeft een centrale rol in de AYA-zorg. Bij haar/hem kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten en kun je meenemen naar het ziekenhuis.
Goed om te weten!
Bij de AYA-zorgverleners kan je terecht met verschillende soorten vragen, bijvoorbeeld:
Vragen over (on)vruchtbaarheid bij meisjes
Kanker of de behandeling van kanker kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en ontwikkeling van eicellen. De gynaecoloog kan je vragen over (on)vruchtbaarheid beantwoorden.
Hulp bij het omgaan met kanker
De maatschappelijke werker helpt jou en/of je naasten (bijvoorbeeld je broer, zus of ouders) bij het omgaan met de gevolgen van kanker. Dit kan gaan om stress, angst, onzekerheid of mogelijke gevolgen van je ziekte in de toekomst. Ook met praktische vragen over bijvoorbeeld studie, werk en/of geldzaken kan de maatschappelijk werker je helpen.
Behandelplan bij stress, angst of spanning
Wanneer je op jonge leeftijd kanker krijgt, komt er veel op je af. Dit kan klachten zoals stress, angst of spanning oproepen. Dit is een normale reactie op een ingrijpende ervaring. Wanneer de klachten blijven aanhouden en het dagelijks leven belemmeren, kan jouw behandelaar je naar de psycholoog doorverwijzen. Deze kijkt samen met jou (en je naasten) welke psychische problemen er zijn en maakt samen een behandelplan.
Hulp bij een goede conditie en spierkracht
Door de kanker en de behandeling kan de conditie en spierkracht achteruitgaan. Door actief te blijven, blijft de conditie beter en verminder je de kans op bijwerkingen van de behandeling. Een oncologisch fysiotherapeut kan je ondersteunen bij het blijven bewegen en kan een schema voor je opstellen die is aangepast op jouw ziekte en behandeling.
Geestelijke hulp bij kanker
De geestelijk verzorger gaat met je in gesprek over wat het hebben van kanker met je doet. In zo’n gesprek hoeft niets. Jij bepaalt wat er aan de orde komt. De geestelijk verzorger geeft geen oordelen en adviezen, maar helpt je om woorden te vinden voor wat er in je omgaat.
Contact met het AYA-team in jouw ziekenhuis
Vraag je behandelend arts, verpleegkundig specialist of physician assistant in het ziekenhuis naar AYA-zorg. Zij kunnen je doorverwijzen naar het AYA-team in jouw ziekenhuis. Je kan ook zelf contact met ze opnemen. Meer informatie en contactgegevens vind je via de onderstaande webpagina’s:
AYA-zorg in Alrijne Ziekenhuis
AYA-zorg in Groene Hart Ziekenhuis
Even chillen in de AYA-ruimte
Een aantal ziekenhuizen in de regio hebben een AYA-ruimte. Dit zijn ruimtes waar je in een huiselijke sfeer even kan chillen en wachten tussen de polikliniekbezoeken. Of waar je tijdens je opname in het ziekenhuis kan ontspannen. Op bepaalde locaties kan je ook gebruik maken van sportapparaten en sportattributen zodat je ook tijdens je opnames actief kan blijven.