Aandacht voor Wereld Eierstokkanker Dag

8 mei 2022

Aandacht voor Wereld Eierstokkanker Dag

Eierstokkanker (ovariumcarcinoom) heeft nog altijd het laagste overlevingspercentage van alle vormen van kanker aan de vrouwelijke organen. Het wordt namelijk vaak pas ontdekt als het al is uitgezaaid. Jaarlijks krijgen 1200-1300 vrouwen deze vorm van kanker. De prognose van deze tumor is slecht.

Sietske is 34 jaar als er bij haar eierstokkanker wordt ontdekt. Nu twee jaar later heeft ze te horen gekregen dat artsen niets meer voor haar kunnen doen. Vandaag 8 mei 2022 op Wereld Eierstokkanker Dag deed ze live haar verhaal in de uitzending van Humberto Tan (RTL4) om andere vrouwen te behoeden voor deze ziekte.

Naast Sietske aan tafel zit Cor de Kroon, gynaecoloog en oncoloog in het LUMC en vicevoorzitter van het expertteam van Regionaal Oncologienetwerk West. Hij vraagt meer aandacht voor de ‘Silent Lady Killer’ die vaak te laat wordt ontdekt en waar nog veel te winnen is om de ziekte te bestrijden. Samen met verschillende soorten specialisten uit zeven ziekenhuizen zet Cor zich in als het expertteam Gynaecologische Oncologie voor patiënten in de regio. Het expertteam werkt aan continue verbetering van de kwaliteit van zorg binnen de regio op het gebied van gynaecologische tumoren (baarmoeder(hals)-, eierstok- en vulvakanker).

Lees hier meer over eierstokkanker en de symptomen (bron: kanker.nl)

Kijk hier de uitzending terug (RTL4 Umberto 8 mei 2022)