Belangrijke stap vooruit voor uitwisseling radiologische beelden, in regio én landelijk

20 april 2021

Belangrijke stap vooruit voor uitwisseling radiologische beelden, in regio én landelijk

“DVD’s branden en inlezen? Het gebeurt nog aan de lopende band…” Dat was een paar maanden geleden nog werkelijkheid.

Om radiologische beelden en verslaglegging uit te wisselen met ketenpartners werden dagelijks veel DVD’s gebrand en ingelezen. Ondanks dat we in 2021 leven is dat nog deels de waarheid.

 

Vanuit het Regionaal Oncologienetwerk West werken de zeven ziekenhuizen actief samen om “de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek” te krijgen. Ook wat betreft beeldinformatie. De eerste stappen zijn gezet in september 2020 door aan te sluiten op het landelijk project DVDEXIT. En nu, minder dan een half jaar verder, zijn alle RO West ziekenhuizen live met het landelijke TWIIN programma om beelden via het TWIIN portaal met elkaar uit te wisselen.

Maar het kan nog beter. Uitwisseling van beelden via het TWIIN portaal vraagt een actieve handeling van de versturende en ontvangende organisatie. Als we een tijdslijn kunnen genereren met alle radiologische onderzoeken van een patiënt, dan is met één klik op de knop duidelijk welke beelden bestaan en deze zijn dan ook direct inzichtelijk. Deze manier van gegevens beschikbaar stellen verloopt via Cross-enterprise document sharing, oftewel XDS.

De RO West ziekenhuizen werken samen aan een regionaal netwerk om deze beelden uit te wisselen. Leids Universitair Medisch Centrum en Haaglanden Medisch Centrum maken al gebruik van deze techniek en er wordt hard gewerkt om meer ziekenhuizen aan te sluiten, zoals o.a. met Reinier de Graaf Gasthuis. Het einddoel is om alle ziekenhuizen van Nederland op XDS aan te sluiten om deze tijdslijn te realiseren.

Stap één is gezet, bijna geen vervoer meer van DVD’s en voor de ontvangende zorginstelling snelle en makkelijke toegang tot radiologische beeld en verslag materiaal!

 

Lees hier meer informatie over het landelijk project XDS en kennisbank.