De oncologiediëtist voor passende voedingszorg bij en na kanker

7 februari 2023

Goed eten bij kanker is belangrijk, maar veel mensen met en na kanker hebben klachten die het eten moeilijk maken. Toch denken mensen vaak dat deze klachten ‘erbij’ horen en weten zij niet dat oncologiediëtisten kunnen helpen met persoonlijke passende adviezen, waardoor zij beter met klachten om kunnen gaan en zij zich beter gaan voelen.  

 

Om een beter beeld te geven van wat een oncologiediëtist voor mensen met en na kanker kan betekenen en om de vindbaarheid van de oncologiediëtist te verbeteren is op Wereld Kanker Dag (4 februari), de nieuwe website van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) www.oncologiedietisten.nl  gelanceerd.  Deze website bevat veel handige informatie en wijst mensen met en na kanker én professionals de weg bij het vinden van informatie over voeding en kanker en de oncologiediëtist.

Meerwaarde van oncologiediëtist bij kanker

Op de nieuwe overzichtelijke website wordt de meerwaarde van de oncologiediëtist duidelijk gemaakt met ervaringsverhalen. Mensen met en na kanker zijn hiervoor geïnterviewd en vertellen over de eigen ervaringen met de oncologiediëtist en wat dit voor hen betekent heeft.

Bij kanker en de behandeling komt er veel op je af en dat kost veel energie en tijd. Bruikbare persoonlijke informatie kan mensen helpen bij het vinden van hun weg, zoals Mw. K. Aangaf: Het inschakelen van de oncologiediëtist zorgde er bij mij voor dat ik aan de juiste informatie kwam. Ik kan mijn tijd en energie nu weer besteden aan het lopen van een rondje elke avond na het eten.

Daarnaast kun je op de nieuwe website eenvoudig zien of het bij bepaalde klachten nuttig is om een oncologiediëtist te raadplegen en wat een voedingsbehandeling inhoudt. Er is ook praktische informatie over waar je een oncologiediëtist vindt, over vergoedingen van consultkosten en er is een link naar de website met betrouwbare antwoorden op veel gestelde vragen over voeding en kanker.

Richtlijnen en zorgstandaarden voor professionals

Ook voor professionals is er veel belangrijke informatie op de nieuwe website te vinden, zoals over wanneer het nuttig is een oncologiediëtist in te schakelen op basis van richtlijnen en zorgstandaarden. Oncologiediëtisten werken graag samen in netwerken met andere professionals om de behandeling goed op elkaar af te kunnen stemmen.

Oncologiediëtist Herma ten Have: “Zorg bij kanker is vaak complex, waarbij meerdere professionals nodig zijn om alle vragen van de zorgvrager te beantwoorden. Samenwerken is dan essentieel. Door te weten wat andere professionals kunnen betekenen en door elkaar te kennen, weet je elkaar goed te vinden en te benutten. Dit maakt dat de zorg optimaal aansluit op wat mensen met en na kanker nodig hebben. Dit geeft veel meerwaarde voor de mensen die we helpen en geeft mij vooral veel voldoening en werkplezier!”

Alle informatie is te vinden op de volledig vernieuwde website www.oncologiedietisten.nl

 

Over de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO)

De LWDO streeft naar het optimaliseren van de voedingszorg in de oncologie. De LWDO draagt kennis uit en is hét aanspreekpunt voor andere disciplines en het algemeen publiek op het gebied van voedingszorg bij kanker. Een belangrijke recente publicatie is het Handboek Voeding bij Kanker dat als standaardwerk in Nederland wordt toegepast in de zorg bij kanker. Kijk voor meer informatie op www.oncologiediëtisten.nl