Door LUMC-artsen ontwikkeld lespakket over vapen al 3.000 keer gedownload

2 november 2023

Een door LUMC-artsen ontwikkeld lespakket over vapen is in een maand tijd al 3.000 keer gedownload. Bovendien hebben scholen al ruim 350 gastlessen over de elektronische sigaretten besteld.

Het lespakket #Vapenjouwkeuze is opgezet door longpatholoog Danielle Cohen en longarts Frank Borm. Eind september werd het project gelanceerd, in het kader van ‘Stoptober’. De lancering leverde al gauw veel media aandacht op. Dinsdag 31 oktober besteedde de NOS en het NOS Jeugdjournaal aandacht aan het succes. Ook RTL Nieuws noemde de LUMC-artsen en het lespakket in hun artikel.

Cohen en Borm onderzoeken met hun collega’s van de afdelingen longziekten en pathologie nieuwe methoden om longkanker vast te stellen en te behandelen. Het liefst willen de artsen longkanker voorkomen. Dan zouden ze bijna werkloos zijn want in meer dan 80 procent van de gevallen wordt longkanker veroorzaakt door roken. De échte oplossing ligt dus niet in high-tech laboratoria, dure nieuwe medicijnen of geavanceerdere screeningmethoden voor longkanker. Het antwoord is simpel: tabak en e-sigaretten/vapes moeten de wereld uit.

‘Slachtoffer van een dodelijk sluwe industrie’

“Helaas speelt de tabaksindustrie een meedogenloos spel, waarbij alles wordt ingezet om jongeren verslaafd te maken. Het is een harde realiteit, maar jongeren worden gezien als de ‘vervangers’ van oudere rokers die overlijden aan longkanker en andere roken-gerelateerde ziekten. Deze cyclus doorbreken is de enige juiste weg voor de toekomst”, zeggen zij.

De artsen hebben in afwachting van wetgeving dit lespakket ontwikkeld. “We willen dat jongeren zich bewust worden van het feit dat ze slachtoffer zijn van een dodelijke en sluwe industrie. We willen hen uitrusten met keiharde feiten over vapen, zodat ze straks sterk genoeg staan om nee te zeggen tegen vapen.”

Meld je aan

Het lespakket werd ontwikkeld in samenwerking met de onderwijskundigen Jenna Maas en Nicole Slangen van Wahoe, en met input van meer dan 100 middelbare school docenten. Het lespakket Vapen #jouwkeuze is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Team Westland – samen tegen kanker.

Ben je geïnteresseerd in het geven van voorlichting over vapen? Meld je dan snel aan en word deel van ons team. Uiteraard worden lessen alleen in overleg ingepland.