Portret van een casemanager Oncologie

22 februari 2022

Portret van een casemanager

Cindy Esser is casemanager Gynaecologie in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. De afgelopen 12 jaar werkte zij daar met veel plezier en was in haar rol als casemanager ook betrokken bij de netwerktumorgroep Gynaecologische Oncologie. Zij vertelt hier over haar ervaringen.

Volgende maand gaat Cindy met welverdiend pensioen en daarom bedanken wij haar voor haar inzet voor RO West. Cindy, het ga je goed!

 

Wat houd je rol als casemanager in? 

Op 1 oktober 2009 begon ik als casemanager oncologie met aandachtsgebied gynaecologie. Ik vind dat ik een hele mooie baan heb, heel afwisselend maar ook intensief. Wat ik mooi vind is dat ik mijn eigen werkgebied heb waar ik ook optrek met mijn patiënten. Als oncologieverpleegkundige geef ik bijvoorneeld voorlichting over chemotherapie en (anti-)hormonale therapie. Dat doe ik niet alleen aan patiënten met gynaecologische problemen maar ook patiënten met andere aandoeningen. Daarnaast doe ik telefonisch spreekuur voor dringende vragen en app ik met patiënten over minder spoedeisende zaken. Heel gevarieerd werk dus.

 

Wat vind je het leukste aan je werk? 

Toen ik als casemanager oncologie-gynaecologie begon, besefte ik dat er maar weinig hoop was voor gynaecologische patiënten, zeker voor diegenen met ovariumcarcinoom. Ik zag dat er op het gebied van andere kwaadaardige tumoren veel gebeurde, maar in de behandeling van ovariumcarcinoom gebeurde er weinig. Als je nu kijkt is er door onderzoek weer hoop voor deze categorie patiënten, de komst van PARP-remmers (medicijnen tegen kanker die voorkomen dat beschadigde tumorcellen zichzelf kunnen repareren waardoor deze dood gaan) was al heel revolutionair. In een later stadium de behandeling met HIPEC (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie). Wij hebben deze patiënten echt iets te bieden. Hun kwaliteit van leven verbetert, zij kunnen weer LEVEN.

 

Als je terugkijkt op je carrière wat is je dan het meest bijgebleven? 

Er gebeurd zoveel, wat mij het gevoel geeft dat ik te vroeg met pensioen ga…………. Voor mij was de samenwerking in het Regionaal Oncologienetwerk West heel inspirerend. Wat mij erg trof was de laagdrempeligheid en de toegankelijkheid met Natascha en Tapasya van het programmateam van RO West en ook het enthousiasme van iedereen. Ook van mijn  mede-casemanagers om kwaliteit van zorg te leveren aan onze patiënten.

 

Wanneer is je laatste werkdag?

Op 25 maart 2022 werk ik voor het laatst. Er is nog geen opvolger maar die zal hopelijk snel komen.

 

Welke casemanager krijgt van jou de volgende keer het woord?

Cindy Roeleven – oncologieverpleegkundige en casemanager Gynaecologie in het LLZ

Cindy Esser casemanager oncologie LangeLand Ziekenhuis