Verwijs uw oncologiepatiënten, ook in coronatijd! Onze zorg gaat door

15 december 2020

Verwijs uw oncologiepatiënten, ook in coronatijd! Onze zorg gaat door

Door de coronacrisis is een stuwmeer aan uitgestelde zorg ontstaan. Het gaat daarbij ook om vertraagde diagnoses voor kanker. De oncologische zorg is bij de ziekenhuizen in regio West goed georganiseerd en gaat tijdens de coronacrisis door. Patiënten kunnen dus altijd worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Een medisch specialist bekijkt de verwijzing en de urgentie.

Patiënten met acute zorgvragen kunnen snel terecht in het ziekenhuis, ook in deze coronatijd. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de negatieve gevolgen voor mensen met kanker zoveel mogelijk beperkt worden.

 

Minder doorverwijzingen leidt tot achterstand aantal diagnoses van patiënten met kanker

Naast uitgesteld huisartsenbezoek en late doorverwijzing naar het ziekenhuis is het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken ook een verklaring voor het lagere aantal diagnoses van patiënten met kanker. De voorzitters van de Oncologie Commissies van de ziekenhuizen uit regio West geven aan dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan het inlopen van achterstanden. Zij benadrukken dat het van het grootste belang is dat de oncologische zorg ook in de komende maanden blijft doorgaan en diagnoses tijdig gesteld kunnen worden. Dat betekent dat mensen op tijd naar de huisarts moeten gaan, ook bij milde klachten. Hoe eerder kanker wordt opgespoord, hoe beter de vooruitzichten zijn.

Lees meer op de website van IKNL.