Slokdarm- en maagkanker

5 maart 2024

protonen radiotherapieVoor welk type kanker is deze therapie?

Protonen radiotherapie heeft voordelen voor sommige patiënten met slokdarm- en maagkanker. Het gaat om patiënten die een behandeling krijgen om te genezen, in combinatie met chemotherapie. Dat wil niet zeggen dat protonentherapie alleen geschikt is voor deze soorten kanker, ook andere patiënten kunnen voordeel hebben van deze vorm van bestralen.

 

Wat houdt de therapie in?

Bij protonen radiotherapie worden protonen, geladen deeltjes, gebruikt om kankercellen te bestralen met een hoge energie. Deze therapie is bijzonder geschikt voor slokdarm- en maagkanker omdat het de straling nauwkeuriger op de tumor kan richten en het omliggende gezonde weefsel spaart. Dit is mogelijk doordat protonen hun elektrische lading heel gericht op één plek afgeven. Zo maken zij de kankercellen in de tumor kapot en beschadigen het omliggende weefsel niet of bijna niet.

 

ProtonentherapieHet doel van de therapie

Het belangrijkste doel van protonen radiotherapie is om kankercellen te vernietigen en de tumor te verkleinen of helemaal te laten verdwijnen. Daarbij beschadigt het de gezonde weefsels in de omgeving zo min mogelijk. Hierdoor is de kans op bijwerkingen kleiner.

 

Voor- en nadelen

De voordelen van protonen radiotherapie zijn onder andere minder bijwerkingen en minder schade aan gezond weefsel in vergelijking met traditionele bestraling. Het kan hierdoor de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren. Een nadeel kan zijn dat niet alle behandelcentra deze therapie aanbieden waardoor patiënten verder moeten reizen.

 

Om erachter te komen of een patiënt voordeel/ baat heeft van protonentherapie, wordt een planvergelijking gedaan. Dit betekent dat er zowel een fotonenplan (de traditionele bestraling) als een protonenplan wordt gemaakt. Beide plannen worden dan naast elkaar gelegd en vergeleken. Zo kan worden beoordeeld hoeveel straling er in de gezonde weefsels komt bij beide technieken en of er met protonentherapie voordeel is voor de patiënt. Als blijkt dat protonentherapie géén meerwaarde heeft, wordt een patiënt met de standaard fotonenbestraling behandeld.

 

Logo Holland PTC

Over HollandPTC

HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, in Delft. Het is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft en heeft binnen de Medical Delta met deze centra een actief samenwerkingsverband in zorg, onderwijs en wetenschap. Meer informatie lees je hier.