Dokters voor de klas over zonnebrand

14 juni 2023

Vandaag is het nationale buitenspeeldag. Buitenspelen in de frisse lucht is heel gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar nu de zon steeds feller wordt, neemt de kans op verbranden ook toe. Daarom brengen een aantal dokters uit verschillende ziekenhuizen deze week een bezoek aan een basisschool. Daar wordt aan de kinderen van groep 5, 6 en 7 uitgelegd hoe belangrijk het is om je tijdens het buitenspelen in te smeren met zonnebrandcrème.

Elise Duijvestijn is werkzaam als verpleegkundig specialist oncologie in het Haaglanden Medisch Centrum en lid van het OncoWest expertteam Huidkanker. Ze stond deze week voor de klas bij Kindcentrum BuitenRijck in Rijswijk en gaf uitleg aan de kinderen en beantwoordde hun vragen. Ze grijpt deze kans om met de kinderen te praten graag aan: ‘Het aantal mensen met huidkanker neemt nog steeds toe. En onze boodschap is, bescherm uw kind en ook uzelf.’

Ook Marieke Straver (chirurg), Anne-Roos Schrader (patholoog gespecialiseerd in de huid), Tessa van Henten (aios huidziekten), Marieke Straver (chirurg), Anne van Beurden (chirurg) en Lydia Vos (dermatoloog) zijn allen lid van het expertteam Huid en stonden voor de klas. De één op de Bloemcampschool in Wassenaar, de anderen op de Montessorischool in Oegstgeest en basisschool de Nijepoort in Groenekan. Allen gaven dezelfde duidelijke boodschap: ‘Door goed en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème voorkom je verbranding door de zon en daarmee verklein je de kans op huidkanker. Het is écht belangrijk om kinderen dit op jonge leeftijd aan te leren.’

Met het beantwoorden van de vele vragen en het achterlaten van een ‘goodiebag’ met washand, kleurplaat en natuurlijk een tube zonnebrand voor alle kinderen, was het een geslaagde actie.

Tips van de dokter

  • Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30
  • Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon
  • Smeer kinderen ’s ochtends al in
  • Herhaal het smeren iedere 2 uur
  • Ook in de schaduw kun je verbranden dus smeer dan ook

KWF en Jantje Beton

KWF Kankerbestrijding en Jantje Beton dat zich inzet voor meer speelkansen vinden goede voorlichting aan kinderen belangrijk en werkten daarom graag mee aan dit initiatief.