Huid (melanoom)

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen in de huid (melanocyten). Vaak gebeurt dit op de plaats van een moedervlek. Een melanoom groeit vervolgens door in de diepere lagen van de huid. Uiteindelijk is er een risico op uitzaaiingen.

Als dit beperkt is tot lymfklieren in de buurt van het eerdere melanoom of op een heel beperkt aantal plekken in het lichaam, kan er nog geopereerd worden. Uitgezaaid melanoom op meerdere plekken in het lichaam is over het algemeen slecht te genezen. Wel kan geprobeerd worden de ziekte te stabiliseren of te remmen.

 

Dermatoloog Anke Lecluse legt uit waarom voor het expertteam Melanomen een MDO (multi-disciplinair overleg met specialisten uit de regio) is georganiseerd en welke toegevoegde waarde haar inbreng als dermatoloog heeft.

Waarom samenwerking in de regio belangrijk is

Het aantal patiënten met kanker neemt toe. Elk jaar krijgen ruim 100.000 mensen in Nederland te horen dat zij een vorm van kanker hebben. De zorg voor patiënten met kanker wordt ook ingewikkelder en worden er steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van de kankerzorg.

Een van de gestelde eisen is dat een ziekenhuis ervaren moet zijn in het uitvoeren van de behandelingen. Dit betekent dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling alleen nog mag uitvoeren als zij een minimum aantal van deze behandelingen per jaar uitvoeren. Dus niet alle ziekenhuizen mogen alle behandelingen of operaties van kankerzorg zelf verrichten. De ziekenhuizen aangesloten bij OncoWest werken samen en maken daarom afspraken waar patiënten met specifieke soorten kanker voor hun behandeling terecht kunnen in de eigen regio. Hierdoor kan het zijn dat patiënten door hun eigen ziekenhuis worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de regio.

Lees wat de patiëntenvereniging Stichting Melanoom voor je kan betekenen.

Het expertteam in de regio

In het expertteam melanomen (huidkanker) werken dermatologen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en verpleegkundig specialisten uit de aangesloten ziekenhuizen samen aan optimale patiëntenzorg. Voortdurend werken zij aan verbetering van de kwaliteit van zorg in de regio om patiënten de beste behandeling te geven. Zo is er een wekelijks een gezamenlijk multi disciplinair overleg (MDO) waar patiënten (in curatief als palliatief traject) worden besproken en waar voor de hele regio zorgpaden op elkaar worden afgestemd. Het maakt dus niet uit in welk van deze ziekenhuizen de patiënt binnenkomt. Zij krijgen altijd de beste behandeling en voorlichting. Uit het MDO volgt een behandeladvies. Hierbij worden ook de psychosociale aspecten van de patiënt meegenomen. Voor patiënten betekent dit korte wachttijden voor de behandeling, met goede uitkomsten en een hoge patiënttevredenheid.

Agenda

16/05/2024

OncoWest Casemanagersontbijt 2024

Fysiek

de hele agenda

Nieuws

meer nieuws

2 april 2024

OncoWest Werkconferentie op 16 april in teken van netwerkzorg

Ook dit jaar organiseren wij een werkconferentie voor de regio voor en met betrokkenen in ons oncologienetwerk. Aanmelden t/m 5 april.

14 december 2023

Regionale digitale pathologie samenwerking in 2024 haalbaar!

Afgelopen voorjaar was het dan eindelijk tijd voor de besluitvorming. Het LUMC was bereid om als initiatiefnemer voor de regio op te tred …

Vertegenwoordigers in het expertteam Melanomen:

Marieke Straver

Chirurg

Voorzitter

Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog

Vicevoorzitter

Anne-Marie den Boer

Projectleider

Programmateam

Gerrit-Jan Liefers

Chirurg

Willem Dijckmeester

KNO-arts

Nadia Shadid

Dermatoloog

Carmen van der Pol

Chirurg

Ilse Jannink

Chirurg

Onno Guicherit

Chirurg

Michaela Schilders

Chirurg

Ines Schornagel

Dermatoloog

Anke Lecluse

Dermatoloog

Annieke Nijssen

Dermatoloog

Elke Peters

Patholoog

Ida Coremans

Radiotherapeut

Lydia Vos

Dermatoloog

Anne-Roos Schrader

Patholoog

Anneke Zeillemaker

Chirurg

Jos van der Hage

Chirurg

Sylvia van Egmond

KNO-arts

Anne van Beurden

Chirurg