Met haar dagboeken en selfies probeert ze het hoofd boven water te houden in de twee jaar die volgen op de diagnose ‘borstkanker’. Uiteindelijk publiceert ze haar boek ‘Van leegte naar ruimte’.
Als haar gevraagd wordt naar het belang van een ontmoetingsplek met lotgenoten binnen het ziekenhuis, raakt ze geëmotioneerd. “Wat Scarabee in het LUMC nu mag realiseren met het openen van een Huiskamer voor oncologie patiënten is zo belangrijk. Een schuilplek als je het even niet meer weet, waar een luisterend oor is en je even niets hoeft.”
Als voorbeeld noemt Ans van Reeuwijk het moment dat ze in het ziekenhuis was opgenomen voor de amputatie van haar rechter borst. Tijdens het bezoekuur komt haar man binnen met zoveel liefde in zijn ogen, dat ze die alleen maar kan beantwoorden. Haar kinderen komen binnen met in hun ogen de onuitgesproken vraag ‘Mama, je blijft toch wel gewoon leven hè’.
Als ze weg zijn is ze alleen met zichzelf en durft nog niet zo goed naar het verband te kijken. De verpleging is aardig en heeft het druk. Nu mist ze iemand waar ze tegenaan kan praten. Iemand die alleen luistert.
Tijdens de behandelingen is het leven van een kankerpatiënt rauw. En er is rouw. “We zijn verdreven uit ons ‘gewone’ leven. De zenuwen liggen open. Alle prikkels komen ongefilterd binnen. Van buiten heb je een leuk hoofddoekje op, smeer je je gek met foundation en lippenstift. Van binnen is het 1 grote ravage; alsof er een bom is ontploft. De dood zit je op de hielen en je weet niet wanneer je ingehaald wordt”, aldus Ans.
Dit gevoel is er bij haar, in zekere mate, ook 3 jaar later nog. En ook nu is het fijn om te weten dat er een Huiskamer is waar ze terecht kan. Waar lotgenoten zijn, waar er iemand is die alleen maar luistert, waar ze even mag uitrusten. “Want opeens krijg je het leven terug; maar je weet niet wat je er mee moet. Het is een eenzaam proces met vallen en opstaan. Bij Scarabee in het LUMC heb ik geen woorden nodig om dit uit te leggen. En dat is zo waardevol.”
Hierin laat zij aan de lezer de persoonlijke kant van haar proces zien; zowel de fysieke, cognitieve, psychische als emotionele facetten. Dit in de hoop dat het lotgenoten, de formele zorg en de informele zorg, mag inspireren en informeren.
In januari 2025 opende Scarabee met trots haar deuren in het LUMC: een nieuwe huiskamer voor iedereen die geraakt is door kanker.
Wat kun je verwachten in deze huiskamer?
- Een luisterend oor en praktische ondersteuning van geschoolde vrijwilligers.
- Informatie over centra voor leven met en na kanker.
- Ontspanning en afleiding van dagelijkse zorgen.
De huiskamer is gratis toegankelijk, zonder afspraak of verwijzing. Je vind de huiskamer bovenaan de roltrap, direct naast het restaurant op het Leidse Plein in het LUMC.