Behandeling
Na verwijzing nemen we contact met u op om een eerste afspraak te maken. Tijdens deze afspraak brengen we uw klachten in kaart. Vervolgens kijken we samen met u of een behandeling zinvol is en welke het meest geschikt is. De behandelingen op de afdeling Psycho-oncologie/Medische psychologie zijn meestal kortdurend (3 à 5 zittingen) en gericht op vermindering of omgaan met de klachten. Vormen van behandeling zijn oa.:
- Cognitieve gedragstherapie: u leert om te gaan met de gevolgen van uw ziekte of aandoening. De behandeling richt zich op herstel van mentaal functioneren, vergroten van het zelfinzicht en/of verandering van gedrag of leefstijl.
- EMDR: behandeling gericht op het verwerken van zeer nare herinneringen en toekomstbeelden die te maken hebben met de ziekte.
- E-health: wanneer u ver weg woont of liever zelfstandig aan de slag gaat, kan een behandeling via internet een optie zijn.
- EFT: relatietherapie gericht op het verstevigen van het gevoel van verbondenheid tussen u en de mensen om u heen.
- ACT/AFT: behandeling gericht op het omgaan met emoties zoals angst en verdriet.
- CALM: kortdurende gesprekstherapie voor mensen met uitgezaaide kanker en hun naasten met als doel gevoel van rust te vergroten en de aandacht te richten op wat van waarde voor u is.
Netwerkgroep in de regio
De netwerkgroep Psycho Oncologie vertegenwoordigt de zeven ziekenhuizen in de regio. Zij staan voor dezelfde uitdaging: niet alleen kijken naar de lichamelijke klachten van de patiënt maar ook naar impact van ziek zijn op het mentaal functioneren en visa versa, met als doel de best mogelijke zorg te bieden. Er is veel kennis aanwezig in de regio en door samenwerking in de regio brengen we de expertise bij elkaar.
Visie
Breed beschikbare en kwalitatief goede psychologische zorg voor patiënten met een oncologisch aandoening en hun naasten binnen het ziekenhuis en daarbuiten, aangeboden door gekwalificeerde BIG geregistreerde psychologen.
Doel
Psychologische zorg als integraal onderdeel van de somatische zorg waarbij de praktijkvariatie tussen de ziekenhuizen verminderd en de afstemming met de extramurale zorg wordt geoptimaliseerd.
De werkgroep zet in op de volgende onderwerpen en acties:
- Psychologische zorg voor het voetlicht brengen
- Samenwerking qua onderzoek
- Opleiden, bij- en nascholen
- Verminderen praktijkvariatie
- Delen best practices
Richtlijnen en zorgstandaarden
Ongeveer 10% van alle kankerpatiënten heeft psychologische zorg nodig. De belasting van de ziekte en eventueel andere oorzaken van stress is bij deze patiëntgroep dusdanig dat er psychologische problemen ontstaan. In het ziekenhuis wordt de geestelijke gezondheidszorg geleverd door de BIG geregistreerde Klinisch- en Gezondheidszorgpsychologen ten tijde van de somatische behandeling en in het na-traject. Dit wordt gedaan met evidence based behandelingen (o.a. trauma behandeling, cognitieve gedragstherapie, kortdurende psychotherapie) die toegesneden worden op de behoefte en mogelijkheden van de patiënt op dat moment. Naast de zorg in het ziekenhuis wordt psychologische zorg gegeven in de eerste- en tweedelijns GGZ.
Ondanks een groeiend aantal richtlijnen en zorgstandaarden waarin psychologische zorg is geborgd zijn er tussen de ziekenhuizen verschillen in hoe deze zorg wordt georganiseerd en vorm gegeven (lees hieronder de richtlijn).