Borstkankerzorg in de regio
In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker. De zorg voor patiënten met kanker wordt ook ingewikkelder en worden er steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van de kankerzorg.
Een van de gestelde eisen is dat een ziekenhuis ervaren moet zijn in het uitvoeren van de behandelingen. Dit betekent dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling alleen nog mag uitvoeren als zij een minimum aantal van deze behandelingen per jaar uitvoeren. Dus niet alle ziekenhuizen mogen alle behandelingen of operaties van kankerzorg zelf verrichten. De aangesloten ziekenhuizen in het netwerk van OncoWest werken samen en maken daarom afspraken waar patiënten met specifieke tumoren voor hun behandeling terecht kunnen in de eigen regio. Hierdoor kan het zijn dat patiënten door hun eigen ziekenhuis worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de regio.
Patiëntenvereniging voor informatie en steun
Borstkankervereniging Nederland is dé patiëntenorganisatie voor iedereen met borstkanker, erfelijke/familiaire aanleg daarvoor en hun naasten. Vrouw of man, jong of ouder. Ze zijn er om je vragen te beantwoorden en om je te steunen. Op de website vind je veel informatie en kan je in contact komen met lotgenoten.
Patiëntverhaal
‘“Mmmm, mevrouw, ik roep even de arts erbij…” Na het ‘platdrukmoment’ voor de foto’s, lig ik daar op een onderzoekstafel; samen met mijn twee borsten, cup F. Vertraagde tijd; naar welke kant gaat dit kwartje vallen?’
Patiëntinformatie lymfoedeem
Lymfoedeem is een ophoping van vocht in een lichaamsdeel. Als het ontstaat na de behandeling van borstkanker, gebeurt dat meestal in de arm naast de borst waar de kanker zat, in de borsten en/of borstkas. In je dagelijks leven kun je er veel hinder van ondervinden. Mocht het ontstaan, dan is het belangrijk dit zo vroeg mogelijk bij je arts aan te geven zodat het behandeld kan worden.
Lees meer in de patiëntfolder Lymfoedeem bij borstkanker. Deze informatie is ontwikkeld door de medisch specialisten uit de regio en een aanvulling op het gesprek met de arts en verpleegkundig specialist.
Samenwerking in de regio
Internist-oncoloog Anke van der Pas vertelt hoe zij de regionale samenwerking ervaart in het expertteam Borstkanker (Mammacarcinoom) en wat de patiënt hiervan merkt.
Immunotherapie bij borstkanker
Presentatie voor huisartsen tijdens Symposium voor eerstelijnszorg nov. 22
Hormoongevoelig gemetastaseerd mammacarcinoom
Presentatie voor huisartsen tijdens Symposium voor eerstelijnszorg nov. 22
Agenda
Nieuws
meer nieuwsVertegenwoordigers in het expertteam Borstkanker:
Floris Verbeek
Chirurg
Vicevoorzitter
Sophie Bosma
Radiotherapeut
Johanneke Portielje
Internist-oncoloog