5 vragen aan ...
Benieuwd naar de leden in het RO West netwerk? Wilt u weten wat hen drijft en welke (persoonlijke) ambities zij hebben voor het oncologienetwerk in de regio? U leest het hier.
Aan het woord is:
Douwe Biesma, voorzitter raad van bestuur LUMC, hoogleraar data-driven healthcare aan de Universiteit Leiden en hoogleraar Interne Geneeskunde bij het UMC Utrecht
Wat is je rol in RO West?
Als voorzitter van de Raad van Bestuur LUMC neem ik deel aan het Bestuurlijk Overleg van RO West. Dit is vooral een rol achter de schermen. De organisatie van goede regionale oncologische zorg begint bij de oncologische specialisten van de ziekenhuizen in regio West. Zij kijken voor hun vakgebied welke behoeften er zijn en waar de kwaliteit nog verder verbeterd kan worden.
Wat is je persoonlijke motivatie om bij te dragen aan RO West?
Voor een patiënt met kanker moet het vanzelfsprekend zijn dat je de best mogelijke behandeling op de juiste plek krijgt. Dat je daar niet over na hoeft te denken. Door onze specialisten te ondersteunen in deze organisatie, wil ik hier een bijdrage aan leveren.
Waar haal jij je inspiratie vandaan voor je werk?
Net als iedereen heb ik te maken met familie en vrienden, die geconfronteerd worden met een maligniteit. Waarbij nog een hoop te verbeteren is in opvang, bejegening en begeleiding. Als instituten kunnen we daarbij veel van elkaar leren, als we bereid zijn om een open dialoog te voeren over uitkomsten van zorg.
Wat is voor jou een aansprekend voorbeeld van regionale samenwerking op gebied van oncologie? Bijvoorbeeld voor patiënten, verwijzers, behandelaars?
Een mooi voorbeeld vind ik de regionale zorg van het ovariumcarcinoom, waarbij de HIPEC procedure voor de regio is behouden. Meer recent hebben we ook de kwaliteitsvisitatie van het netwerk gehad op het gebied van ovariumcarcinoom. Door dit als regio met elkaar aan te pakken en onze kennis te delen, verbeteren we de zorg voor patiënten.
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor RO West voor komend jaar?
Verschuivingen van zorg kunnen lastig zijn en hebben soms ook financiële impact op de ziekenhuizen. Voor een patiënt biedt een concentratie van gespecialiseerde zorg of behandeling wel zekerheid en gemak. De beste zorg is namelijk dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Onze uitdaging als netwerk is om het grote belang, met name voor de patiënt, voor ogen te houden. Daar met elkaar aan blijven werken is waar we het voor doen.
Aan wie van RO West geef jij het stokje door?
Erdogan Batman, Internist-oncoloog uit Alrijne