Slokdarm en maag

Henk Hartgrink is voorzitter van het expertteam Slokdarm- en maagkanker en chirurg in het LUMC:
“Patiënten met slokdarm- of maagkanker hebben vaak een langdurige behandeling waarvoor ze bijna dagelijks naar het ziekenhuis moeten. Wij zijn er trots op dat we in de regio de beste  behandeling kunnen bieden voor deze patiëntgroep. Onze behandeluitkomsten van een complicatie als naadlekkage laat een zeer positief resulaat zien.”

 

Verpleegkundig specialist Erlinde de Graaf vertelt over haar actieve rol bij het project Netwerkcasemanagement binnen het expertteam Slokdarm- en maagtumoren en wat zij als de grootste winst uit dit project voor de regio ziet.

Waarom samenwerking in de regio belangrijk is

Het aantal patiënten met kanker neemt toe. Elk jaar krijgen ruim 100.000 mensen in Nederland te horen dat zij een vorm van kanker hebben. De zorg voor patiënten met kanker wordt ook ingewikkelder en worden er steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van de kankerzorg.

Een van de gestelde eisen is dat een ziekenhuis ervaren moet zijn in het uitvoeren van de behandelingen. Dit betekent dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling alleen nog mag uitvoeren als zij een minimum aantal van deze behandelingen per jaar uitvoeren. Dus niet alle ziekenhuizen mogen alle behandelingen of operaties van kankerzorg zelf verrichten. De ziekenhuizen binnen OncoWest (Oncologie West-Nederland) werken samen en maken daarom afspraken waar patiënten met specifieke tumoren (kanker) voor hun behandeling terecht kunnen in de eigen regio. Hierdoor kan het zijn dat patiënten door hun eigen ziekenhuis worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de regio.

Patiëntinformatie

Na het horen van de diagnose kanker komt er veel op u af. Naast de verwerking zult u verschillende besluiten moeten nemen. Om u hierbij zo goed mogelijk te helpen, vindt u hieronder patientformatie (om te lezen of te printen) en video’s met uitleg over het zorgproces, de chemoradiatie en de buismaag operatie.

Deze informatie is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld door de medisch specialisten van de zeven ziekenhuizen in de regio en bedoeld als aanvulling op het persoonlijke gesprek met uw arts en verpleegkundig specialist.

Heeft u behoefte aan meer informatie, ondersteuning of contact met lotgenoten? Kijk dan op de website van de patientenverenigng www.spks.nl.

Zorgproces slokdarmkanker

Lees of print hier de informatie over het zorgproces slokdarmkanker:

Behandeling chemoradiatie

Lees of print hier de informatie over de chemoradiatie behandeling:

Operatie buismaag

Lees of print hier informatie over de operatie buismaag:

Waar wordt u behandeld

De onderzoeken vinden zo veel mogelijk in het ziekenhuis dichtbij de patiënt plaats.

Slokdarmkanker
Operaties van slokdarmkanker vinden plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis en LUMC. Bestraling en chemotherapie (chemoradiatie) vinden plaats in HMC, HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf en LUMC.

Maagkanker
Operaties van maagkanker vinden plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis en LUMC, op locatie LUMC. Chemotherapeutische behandelingen vinden plaats in de zeven ziekenhuizen in de regio. Bestraling vindt plaats in het HMC, HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis of LUMC.

Palliatieve behandeling
Soms is een genezende behandeling niet meer mogelijk. Dan wordt gezocht naar de meest passende zorg zo dicht mogelijk in de buurt van de patiënt.

Vast aanspreekpunt tijdens de hele behandeling
De verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen in de 7 ziekenhuizen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor de patiënt maar ook voor de huisarts. Zij begeleiden de patiënt tijdens de behandeling en zorgen voor een warme overdracht bij overname van behandeling in een ander ziekenhuis in de regio.

patiëntverhaal

Elke kerst stuur ik het operatieteam een kaartje

Wanneer ik dit schrijf  is het 7 februari 2022. 3 jaar geleden rond 13.30 uur werd ik wakker op de uitslaapkamer van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zonder slokdarm, maar ook zonder tumor. …

Ondersteuning van een buddy

Als je wordt geopereerd aan slokdarmkanker gaan er veel vragen door je heen. Wat kan ik met een buismaag verwachten? Wat betekent dit voor mijn dagelijks leven? Hoe gaat dat straks met eten en drinken? Een buddy kan je helpen door (dagelijkse) ervaringen te delen. Een buddy van Patiëntenorganisatie SPKS is een ervaringsdeskundige en iemand die jou begrijpt. Lees hier meer over het buddyproject van LUMC en Reinier de Graaf Gasthuis.

Georganiseerde zorg slokdarm-maagkanker in de regio

Presentatie voor huisartsen tijdens Symposium voor eerstelijnszorg nov. 22

Goede uitkomsten slokdarmchirurgie

In Nederland worden de resultaten en uitkomsten van chirurgische behandelingen van slokdarm- en maagkanker geregistreerd. Doel hiervan is inzicht krijgen in de kwaliteit van zorg en het in gang zetten van verbetertrajecten.

Lees meer over de uitkomsten van slokdarmchirurgie uitgevoerd in de regio Haaglanden, Leiden, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Gouda, Alphen a/d Rijn en Delft en omgeving.

Het expertteam in de regio

In het expertteam voor slokdarm- en maagkanker werken maag-darm-lever artsen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en verpleegkundig specialisten uit de zeven ziekenhuizen samen aan optimale patiëntenzorg. Voortdurend werken zij aan verbetering van de kwaliteit van zorg in de regio om patiënten de beste behandeling te geven. Zo is er een wekelijks een gezamenlijk multi disciplinair overleg (MDO) waar patiënten (in curatief als palliatief traject) worden besproken en waar voor de hele regio zorgpaden op elkaar worden afgestemd. Het maakt dus niet uit in welk van deze ziekenhuizen de patiënt binnenkomt. Zij krijgen altijd de beste behandeling en voorlichting. Uit het MDO volgt een behandeladvies. Hierbij worden ook de psychosociale aspecten van de patiënt meegenomen. Voor patiënten betekent dit korte wachttijden voor de behandeling, met goede uitkomsten en een hoge patiënttevredenheid.

Agenda

13 juni 2023

Netwerkbijeenkomst Psychologische zorg bij kanker

Fysiek

12 mei 2023

Congres Kanker & Leven

Online

de hele agenda

Nieuws

meer nieuws

22 maart 2023

Voeding en leefstijl: Donderdag 30 maart van 16.00 – 18. 00 uur in Informatiecentrum Oncologie

Wanneer u kanker hebt, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor u en uw familie en vrienden. De medewerkers van het Informatieplein Oncol …

22 maart 2023

Congres Kanker & Leven 12 mei 2023

De inschrijving voor het congres Kanker & Leven is geopend en heeft een hybride vorm: in de ochtend volgt u de landelijke livestream …

Vertegenwoordigers in het expertteam Slokdarm- en maag:

Henk Hartgrink

Chirurg

Voorzitter

Erlinde de Graaf

Verpleegkundig Specialist

Vicevoorzitter

Tapasya Vreeken

Projectleider

Programmateam

Lalini Mahabiersing-Raghoebir

MDL-arts

Richard Raghoo

Nucleair Geneeskundige

Sanne Wouterse

Radiotherapeut

Susan Quix

Verpleegkundig Specialist

Miranda van Rossum

Gespecialiseerd oncologieverpleegkundige

Stijn van Esser

Chirurg

Leontine Spierings

Internist-oncoloog

Anouk Jochems

Internist-oncoloog

Marije Slingerland

Internist-oncoloog

Hans Gelderblom

Internist-oncoloog

Rogier ten Hove

MDL-arts

Jilling Bergmann

MDL-arts

Esther Stoop

MDL-arts

Alexandra Langers

MDL-arts

Sanna Mulder

MDL-arts

Jan Huib Franssen

Radiotherapeut

Karen Neelis

Radiotherapeut

Heleen Ceha

Radiotherapeut

Martin Houben

MDL-arts

Frank Jeurissen

Internist-oncoloog

Josbert Keller

MDL-arts

Jurjen Boonstra

MDL-arts

Marissa Cloos- van Balen

Internist-oncoloog

Wendy van der Deure

Internist-oncoloog en Kaderarts palliatieve zorg

Arjan Verschoor

Internist-oncoloog

Cynthia Holterhues

Internist-oncoloog

Wobbe de Steur

Chirurg

Jan-Willem Dekker

Chirurg

Irene Lips

Radiotherapeut

Josefine Schopman

Internist-oncoloog

Jurrien Reijnders

MDL-arts

Jolein van der Kraan

MDL arts

Hanneke Duijsens

Radioloog

Stijn Crobach

Patholoog

Christianne Duchateau

Radioloog

Arjan van Tilburg

Patholoog

Aart van der Molen

Radioloog

Indra Dennert

Radioloog

Judith Maas

Verpleegkundig Specialist

Hans Morreau

Patholoog

Merlijn Hutteman

Chirurg