Waarom samenwerking in de regio belangrijk is
Het aantal patiënten met kanker neemt toe. Elk jaar krijgen ruim 100.000 mensen in Nederland te horen dat zij een vorm van kanker hebben. De zorg voor patiënten met kanker wordt ook ingewikkelder en worden er steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van de kankerzorg.
Een van de gestelde eisen is dat een ziekenhuis ervaren moet zijn in het uitvoeren van de behandelingen. Dit betekent dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling alleen nog mag uitvoeren als zij een minimum aantal van deze behandelingen per jaar uitvoeren. Dus niet alle ziekenhuizen mogen alle behandelingen of operaties van kankerzorg zelf verrichten. De ziekenhuizen binnen OncoWest (Oncologie West-Nederland) werken samen en maken daarom afspraken waar patiënten met specifieke tumoren (kanker) voor hun behandeling terecht kunnen in de eigen regio. Hierdoor kan het zijn dat patiënten door hun eigen ziekenhuis worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de regio.
Patiëntinformatie
Na het horen van de diagnose kanker komt er veel op u af. Naast de verwerking zult u verschillende besluiten moeten nemen. Om u hierbij zo goed mogelijk te helpen, vindt u hieronder patientformatie (om te lezen of te printen) en video’s met uitleg over het zorgproces, de chemoradiatie en de buismaag operatie.
Deze informatie is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld door de medisch specialisten van de zeven ziekenhuizen in de regio en bedoeld als aanvulling op het persoonlijke gesprek met uw arts en verpleegkundig specialist.
Heeft u behoefte aan meer informatie, ondersteuning of contact met lotgenoten? Kijk dan op de website van de patientenverenigng www.spks.nl.
Waar wordt u behandeld
De onderzoeken vinden zo veel mogelijk in het ziekenhuis dichtbij de patiënt plaats.
Slokdarmkanker
Operaties van slokdarmkanker vinden plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis en LUMC. Bestraling en chemotherapie (chemoradiatie) vinden plaats in HMC, HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf en LUMC.
Maagkanker
Operaties van maagkanker vinden plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis en LUMC, op locatie LUMC. Chemotherapeutische behandelingen vinden plaats in de zeven ziekenhuizen in de regio. Bestraling vindt plaats in het HMC, HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis of LUMC.
Palliatieve behandeling
Soms is een genezende behandeling niet meer mogelijk. Dan wordt gezocht naar de meest passende zorg zo dicht mogelijk in de buurt van de patiënt.
Vast aanspreekpunt tijdens de hele behandeling
De verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen in de 7 ziekenhuizen zijn een belangrijk aanspreekpunt voor de patiënt maar ook voor de huisarts. Zij begeleiden de patiënt tijdens de behandeling en zorgen voor een warme overdracht bij overname van behandeling in een ander ziekenhuis in de regio.
Georganiseerde zorg slokdarm-maagkanker in de regio
Presentatie voor huisartsen tijdens Symposium voor eerstelijnszorg nov. 22
Goede uitkomsten slokdarmchirurgie
In Nederland worden de resultaten en uitkomsten van chirurgische behandelingen van slokdarm- en maagkanker geregistreerd. Doel hiervan is inzicht krijgen in de kwaliteit van zorg en het in gang zetten van verbetertrajecten.
Lees meer over de uitkomsten van slokdarmchirurgie uitgevoerd in de regio Haaglanden, Leiden, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Gouda, Alphen a/d Rijn en Delft en omgeving.

Het expertteam in de regio
In het expertteam voor slokdarm- en maagkanker werken maag-darm-lever artsen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en verpleegkundig specialisten uit de zeven ziekenhuizen samen aan optimale patiëntenzorg. Voortdurend werken zij aan verbetering van de kwaliteit van zorg in de regio om patiënten de beste behandeling te geven. Zo is er een wekelijks een gezamenlijk multi disciplinair overleg (MDO) waar patiënten (in curatief als palliatief traject) worden besproken en waar voor de hele regio zorgpaden op elkaar worden afgestemd. Het maakt dus niet uit in welk van deze ziekenhuizen de patiënt binnenkomt. Zij krijgen altijd de beste behandeling en voorlichting. Uit het MDO volgt een behandeladvies. Hierbij worden ook de psychosociale aspecten van de patiënt meegenomen. Voor patiënten betekent dit korte wachttijden voor de behandeling, met goede uitkomsten en een hoge patiënttevredenheid.