Begrijpelijke uitleg voor mensen met afasie en een hersentumor

12 december 2023

Hoe leg je als arts aan een patiënt met een hersentumor en afasie uit wat de behandeling inhoudt? Deze patiëntgroep met een taalstoornis veroorzaakt door een hersenbeschadiging zal samen met de arts beslissingen moeten nemen over de behandeling.

 

pdf folder hersentumor en afasie

 

 

 

 

 

 

Christa Docter-Kerkhof is klinisch linguïst en logopedist in het HMC: “Wij vinden het belangrijk dat de patiënt begrijpt welke keuze hij/zij heeft en weet wat er gaat gebeuren. In de nieuwe patiëntenvoorlichting is rekening gehouden met de taalstoornis. Zo heeft het ontwerp korte, begrijpelijke teksten en hebben de beelden een belangrijke ondersteunende functie. Ik begeleid patiënten en ben me ervan bewust dat een hersenoperatie een zwaar bericht is. Ik vind het belangrijk om patiënten hierin gerust te stellen. De voorlichting die met hulp van OncoWest voor West-Nederland is ontwikkeld, gaat mij en mijn collega’s in de regio helpen in onze communicatie met deze patiëntgroep.”

 

De informatie voor mensen met afasie is in begrijpelijke taal gemaakt. De moeilijke woorden in de behandeling leggen we in een aparte  woordenlijst verder uit. Dit helpt niet alleen de patiënt om te begrijpen maar het helpt ook de arts om het gesprek met deze patiënten op een goede manier te voeren.

 

Ga hier naar de patiëntinformatie (pdf)

Ga hier naar de moeilijke woordenlijst (pdf)

Bovenstaande informatie is ook te vinden op deze website.