5 vragen aan ...

Benieuwd naar de vertegenwoordigers in het oncologienetwerk OncoWest? Wil je weten wat hen drijft en welke (persoonlijke) ambities zij hebben voor regionale samenwerking? Je leest het hier.

18 september 2024

Gabriëlla de Boer-Betten 

MSc verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie in het Haaglanden Medisch Centrum locatie Antoniushove in Leidschendam

Wat is je rol in OncoWest?

Als verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie ben ik één van de professionals van het behandelteam voor de patiënt in het HMC. In mijn werk vind ik het belangrijk om het individuele belang voorop te stellen en maatwerk te leveren. Regionaal dragen wij bij om binnen regio West Nederland de best mogelijke oncologische zorg te verlenen. Bij de start van de centralisatie van zorg zijn wij vanuit de regio als verpleegkundig specialisten, physician assistant en oncologieverpleegkundigen van de gynaecologische oncologie bijeengekomen, om het regionale zorgpad af te stemmen. De patiënt hierbinnen centraal te stellen, om de kwaliteit van zorg te behouden. Wat resulteerde in een stroomschema ten aanzien van de verwijzing naar het LUMC met o.a. een warme overdracht, 3-4x per jaar overleg, uniformiteit in de voorlichting en een praatplaat. De wens is om de praatplaat regionaal ook geschikt te maken voor laaggeletterde patiënten. De gezamenlijke drive binnen regionale samenwerking is echt inspirerend. Daarnaast ben ik actief als bestuurslid van het landelijk netwerk van verpleegkundig specialisten oncologie (VSO) van de V&VN Oncologie en redactielid van ons mooie vakblad de VS.

Wat is je persoonlijke motivatie om bij te dragen aan OncoWest?

Dat ik met mijn expertise een waardevolle bijdrage mag leveren binnen het regionale oncologische team om de beste zorg te verlenen binnen onze regio. De behandeling is complex, de centralisatie van zorg maakt het voor de patiënt nog complexer. Dit maakt het uitdagend om de processen goed te stroomlijnen. Goede voorlichting is hierbij cruciaal voor de patiënten en hun naasten. Maar de onderlinge afstemming tussen de regionale professionals en de onderlinge communicatie is essentieel voor een integrale aanpak van zorg. De gedrevenheid en de fijne samenwerking regionaal draagt bij aan mijn motivatie en werkplezier. Iedere maandagavond ben ik als verpleegkundig specialist onderdeel van het MDO. Ik vertegenwoordig niet alleen de medisch/verpleegkundige kant, maar ook de behoeften en wensen van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat beslissingen rondom behandeling en zorg goed afgestemd zijn op wat het beste is voor de patiënt.

Wat is voor jou een aansprekend voorbeeld van regionale samenwerking op het gebied van oncologie?

Iedereen binnen het regionale team is gemotiveerd om het beste voor de patiënten te bereiken. De passie en expertise van verschillende zorgprofessionals waarbij de patiënten centraal staan, draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van zorg. Eerder gaf ik al aan dat hoe belangrijk het is om elkaar regionaal te kennen. Binnen de gynaecologische oncologie verloopt dit regionaal goed, de lijnen zijn kort. Dit maakt het zo prettig om onderdeel uit te maken van dit team. De bijdrage die we regionaal aanleveren bij de IPTO ’studie van het KWF, die staat voor ‘Improving Personalized Treatment in Oncology’ is denk ik een mooi voorbeeld van onze regionale samenwerking.

Waar haal jij je inspiratie vandaan naast je werk?

Graag ga ik na mijn werk nog even naar buiten om te wandelen in het natuurgebied vlak bij mijn huis. Ik kan genieten van de kleine dingen in de natuur. Om fysiek fit te blijven, tennis ik (1x per week les en speel ik competitie damesdubbel en mix). Op reis gaan is één van mijn favoriete bezigheden. Voorheen zeilde ik veel, dat maakt je hoofd heerlijk leeg. Het landelijk netwerk VSO geeft het mij ook inspiratie. Samen met gelijkgestemde collega’s kennis uit te wisselen en nieuwe projecten op te zetten om collega’s in hun kracht te zetten en ons als verpleegkundig specialisten oncologie te profileren. Dit alles zorgt voor een mooie balans in mijn leven wat mij energie geeft in mijn functie als verpleegkundig specialist.

Als Verpleegkundig Specialist Oncologie geef je de beste zorg, maar hoe zorg je voor jezelf om het vol te blijven houden?

Van het HMC krijg ik de mogelijkheid om naast de patiëntenzorg die ik verleen, ook ruimte voor niet patiëntgebonden taken krijg. Bijvoorbeeld: nieuwe vaardigheden op het gebied van beleid, educatie en onderzoek. Deze variatie in mijn werkzaamheden houdt mij gemotiveerd en vergroten mijn werkplezier. Als VS heb ik een prachtig beroep. Ik begeef mij in het medische en verpleegkundige domein. Mijn jarenlange ervaring binnen de gynaecologie, volgend jaar ben ik 25 jaar in dienst geeft al aan dat dit het specialisme is wat mij boeit. Het is belangrijk om duidelijk je eigen grenzen aan te geven om in balans te blijven. Gelukkig gaat mij dat goed af.

Aan wie geef jij het stokje door ?

Wendy van der Deure-Gielisse, Internist-oncoloog Groene Hart ziekenhuis en voorzitter van de netwerkgroep Palliatie van OncoWest.