Update impactanalyse IZA

17 december 2024

Het afgelopen jaar zijn we binnen OncoWest druk bezig geweest met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de impact van de voorgestelde normen op onze regio. In het IZA is afgesproken dat de beweging rondom de concentratie van zorg versneld moet worden en netwerkzorg verder versterkt moet worden. Hiervoor zijn afspraken gemaakt over de concentratie en spreiding van medisch specialistische zorg (MSZ). Het Zorginstituut Nederland heeft daarvoor de Ronde Tafels ‘Concentratie & Spreiding Oncologie’ en ‘Vaatchirurgie’ ingericht om voorstellen te doen voor nieuwe volume normen voor oncologische- en vaatchirurgische zorg. Aan deze tafels nemen veldpartijen en patiëntenorganisaties deel en zijn eerder dit jaar voorgestelde volumenormen besproken en meegegeven als uitgangspunten voor de impactanalyse.

Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat helder moet zijn wat de effecten van deze normen zijn voor de patiënt, het ziekenhuis en de zorgprofessional. Hiervoor heeft de NZa adviesbureau SiRM de opdracht gegeven in alle zeven oncologieregio’s een impactanalyse uit te voeren, waarin integrale effecten van concentratie en spreiding in kaart worden gebracht. De impactanalyse is een hulpmiddel voor landelijke en regionale besluitvorming in 2025, waarop zorgverzekeraars uiteindelijk hun inkoop baseren.

De concentratie van complexe zorg heeft als doel de kwaliteit van zorg te verhogen en de toegang voor patiënten tot de zorg te garanderen door optimale inzet van schaars personen en dure infrastructuur. Daarnaast is in het IZA het belang aangegeven van spreiding van meer planbare/laagcomplexe zorg om de toegankelijkheid van de zorg nu en in de toekomst te borgen.

In dit proces is gekozen voor een stapsgewijze aanpak, waarbij het in de eerste tranche gaat om interventies bij vijf oncologische behandelingen (t.w. long, maag-slokdarm, nier, hoofd-hals en pancreas) en twee vaatchirurgische behandelingen. Binnen OncoWest richten we ons alleen op de oncologische aandoeningen en is vaatchirurgie buiten beschouwingen gehouden. Deze discussie wordt op een andere tafel binnen onze regio gevoerd.

In de impactanalyse is SiRM uitgegaan van de voorgestelde (volume)normen en vraagt het de regio’s om tot een aantal herverdelingsscenario’s te komen waarin de normen behaald worden. Vervolgens berekent SiRM de impact van de door de regio aangedragen herverdelingsscenario’s. Daarnaast brengen ze kwalitatief de impact van de herverdelingsscenario’s in kaart op de patiënt, de zorgprofessional, de zorgaanbieder, het zorgnetwerk en de maatschappij. Het is uiteindelijk aan de regio’s zelf welke scenario’s voor de regio de meest passende herverdeling is.

Zoals aangegeven zijn de resultaten van de impactanalyse een hulpmiddel voor de landelijke en regionale besluitvorming in 2025. Landelijk draagt de impact analyse bij aan de besluitvorming door de Ronde Tafels Oncologie en Vaatchirurgie over de voorgestelde (volume)normen. In de regio’s kan de impactanalyse bijdragen aan de regionale gesprekken en besluitvorming voor de herverdeling van medisch specialistische zorg.

Ook in OncoWest hebben ondertussen verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden, waaronder een startbijeenkomst op 26 september jl., een tweetal bijeenkomsten waarin de kwalitatieve aspecten in kaart werden gebracht, een bijeenkomst met de voorlopige resultaten en deze week (16 december) de laatste bijeenkomst met daarin de definitieve resultaten en rapport. Bij al deze bijeenkomsten waren direct betrokkenen aanwezig die input gaven, wat uiteindelijk resulteert in een rapport met  herverdelingsscenario’s en specifieke aandachtspunten vanuit onze regio over de in kaart gebrachte positieve en negatieve impact voor de patiënt, het zorgnetwerk, de zorgaanbieder en de zorgprofessional. Bij al deze bijeenkomsten waren NFK en zorgverzekeraar aanwezig.

Hoe nu verder?

Deze week deelt SiRM de conceptrapporten van de individuele regio’s met de werktafel van de Ronde Tafel. Onderdelen van de regionale rapporten worden uiteindelijk gebundeld in een definitief landelijk rapport welke op 15 januari 2025 gedeeld wordt met de Ronde Tafel Concentratie & Spreiding Oncologie. Op 28 januari zal het landelijke rapport besproken worden op de Ronde Tafel, waarna op 11 februari besluitvorming volgt over de vast te stellen volumenormen.

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet. Het is een intensieve tijd geweest, waarin onder andere regionale samenwerking en het belang van de patiënt belangrijke uitgangspunten zijn.