Internist-oncologen bijeenkomst in teken van samenwerking, kennisdeling en AI-innovatie

11 december 2024

De OncoWest bijeenkomst voor internist-oncologen bracht dinsdagavond 10 december zo’n 25 artsen uit de 6 ziekenhuizen in de regio samen. Er werden verschillende belangrijke onderwerpen besproken die de kwaliteit van oncologische zorg kunnen verbeteren. De waardevolle bijeenkomst biedt elk jaar een platform voor kennisdeling, nieuwe inzichten en de mogelijkheid om samenwerkingsinitiatieven verder te ontwikkelen.

 

Dure geneesmiddelen en waardevolle inzet binnen OncoWest

Eline Heidenrijk, Programma Manager Dure Geneesmiddelen, Radiotherapie, Imaging en Moleculaire Diagnostiek, gaf samen met Esther Dronkers van MRDM/LOGEX een introductie over de rol van Dure Geneesmiddelen (DMA) en de Dutch Medication Audit (DMA). Ze bespraken hoe OncoWest deze instrumenten op een waardevolle manier kan inzetten om de zorgkwaliteit te verbeteren en de efficiëntie van behandelingen te bevorderen.

Na de presentatie volgde een levendige discussie, waarbij Michel Wouters als bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de oncologische zorg, in het bijzonder data gedreven verbetering van patiëntuitkomsten meer toelichting gaf op de mogelijke pilot van DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) in samenwerking met OncoWest. In deze pilot wordt onderzocht welke betekenisvolle indicatoren, bij voorkeur zonder extra registratielast, uit de systemen gehaald kunnen worden om onderscheidende informatie te verkrijgen over de kwaliteit van systemische therapieën in de verschillende ziekenhuizen.

Casuïstiek en AI-innovatie in oncologie

Zowel Marloes Hubers, Fellow Medische Oncologie bij het LUMC als Nicolette Couzijn, ANIOS Interne geneeskunde/MDL/Longziekten/Cardiologie bij het Groene Hart Ziekenhuis deelden beiden interessante casuïstiek. Daarna volgde Joost Huiskes, CMIO bij Microsoft Nederland en verantwoordelijk voor de academische ziekenhuizen, die een inspirerend verhaal hield over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg. Zijn presentatie “AI: van Innovatie naar Impact in de Zorg” liet zien hoe AI kan bijdragen aan het verbeteren van zorgprocessen en besluitvorming in de oncologie. Ongeveer 40% van de tijd spenderen zorgverleners aan administratie. Hierdoor is er minder tijd voor de patiënt en minder werkplezier. Een toenemende zorgvraag creëert een onhoudbare situatie. Volledig geautomatiseerde klinische verslaglegging met concept notities ter beoordeling, aanpassing en aftekening door een zorgverlener met behulp van AI biedt volgens Joost kansen en was een van de vele mogelijkheden die AI voor de zorg kan betekenen. Zijn boekentip: The AI Revolution in Medicine.

Shared care-model

Ten slotte deelde Haiko Bloemendal, voorzitter van het Centrum voor Oncologie van het Radboudumc en hoogleraar Netwerken in oncologie, zijn ervaringen met het Shared care-model. Het shared care-model vormt een integraal onderdeel van de voorgestelde volumenormen voor systeemtherapie, welke momenteel worden meegenomen in de impactanalyse (IZA). Hij ging in op de manier waarop Onco Oost dit model ziet en de voordelen die het kan bieden voor de oncologische zorg in de regio.

De bijeenkomst werd afgesloten met een drankje in de Hortus botanicus in Leiden. En de deelnemers in het inmiddels hechte netwerk namen de tijd om samen na te praten.

Meer informatie over OncoWest en toekomstige bijeenkomsten vind je in de agenda