Veelbelovende resultaten: immuuntherapie vóór darmkankeroperatie werkt
Hoopgevend nieuws voor patiënten met niet uitgezaaide dikke darmkanker. Immuuntherapie kan de tumor binnen korte tijd in de wachttijd voor de operatie een stuk kleiner maken of zelfs laten verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek. Ook het HagaZiekenhuis is bij het onderzoek betrokken.
Immuuntherapie
Bij immuuntherapie krijgt de patiënt medicijnen via een infuus toegediend. Die medicijnen zorgen ervoor dat het eigen afweersysteem wordt versterkt. Internist-oncoloog Danny Houtsma legt uit hoe dat werkt: “Onze eigen afweercellen werken hard om afwijkende cellen in ons lichaam uit te schakelen. Soms is dat harde werken niet genoeg. Het lukt ons eigen immuunsysteem dan niet om de kankercellen te onderdrukken. Er is dan hulp nodig. Met immuuntherapie maken we ons immuunsysteem sterker. Daardoor kunnen we de groei van afwijkende cellen remmen. Bij sommigen tumortypen verdwijnen de kankercellen zelfs. Dat zien we nu bij de eerste patiëntengroep in het onderzoek.”
Veelbelovende resultaten
Uit het onderzoek blijkt dus dat deze methode goed werkt. Bij alle twintig patiënten met een specifieke soort tumor (MSI) verdween de tumor binnen vier weken vrijwel volledig. Bij patiënten met een ander type tumor (MSS) werkte de immuuntherapie in 25% van de gevallen. Houtsma is blij met de resultaten. “Dit is meer dan waar we op gehoopt hadden. Een ongekend goede score!”
Meer onderzoek en operaties nog steeds nodig
Samen met chirurg Tjeerd Aukema selecteert Danny Houtsma patiënten die voor het onderzoek in aanmerking komen. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de darmkanker nog niet uitgezaaid is. Na de immuuntherapie in het Antoni van Leeuwenhoek volgt altijd een operatie in het HagaZiekenhuis. Dat blijft voorlopig nodig, ondanks de goede resultaten van het onderzoek. Aukema: “Pas als er genoeg studieresultaten bekend zijn, kan worden bekeken of een operatie in alle gevallen nodig is. Het is nu nog te vroeg om die conclusie te trekken. Maar het ziet er veelbelovend uit!”
Aukema, Houtsma en de onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek willen de komende tijd nog meer patiënten aan het onderzoek laten deelnemen. Na de operatie worden patiënten nog zeker drie jaar gevolgd.